19 czerwca 2019

Czasami do naszej kuchni wkrada się monotonia. Ciągle przyrządzamy te same potrawy na zmianę. Brakuje nam pomysłów na coś nowego i oryginalnego. W wielu przypadkach wystarczy niewielka zmiana, by odświeżyć swoje codzienne menu.

Wegetarianizm

Pomyślisz: „Jak można żyć bez mięsa?”. Otóż można i to nawet całkiem przyjemnie i zdrowo. Na tym polega wegetarianizm, czyli styl życia, w którym eliminacji podlega mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Opiera się on przede wszystkim na produktach nabiałowych oraz roślinnych. Niezbędne białko dostarczane jest tu za pomocą roślin strączkowych takich jak fasola, soczewica czy soja.

farsz wegetariański

Kilka pomysłowych dań wegetariańskich

Quesadilla z pieczarkami i czarną fasolą

Quesadilla jest typowym daniem wegetariańskim. Jej podstawą jest tortilla oraz ser. Wystarczy dodać kilka innych składników, by przyrządzić ciekawe danie. Do tej wersji tego posiłku potrzebujemy:

  • tortillę
  • pół puszki czarnej fasoli
  • czerwoną cebulę
  • 200 g pieczarek
  • szczypior
  • 2łyżki masła klarowanego
  • ser cheddar

Na początek obieramy i kroimy na plasterki pieczarki, po czym je podsmażamy na maśle. Następnie je odstawiamy do wystygnięcia. Później odsączamy i delikatnie przepłukujemy fasolę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulkę kroimy w piórka. Na koniec pozostaje pokroić szczypior. Po przygotowaniu wszystkich składników, na połowie tortilli układamy ser, a na nim rozrzucamy po trochę pieczarek, cebulki, fasoli i szczypiorku. Następnie pokrywamy to drugą warstwą sera, po czym składamy tortille na pół i smażymy na rozgrzanej patelni.

Pieczone bataty ze szpinakiem, ciecierzycą oraz serem feta

Bardzo pyszne, kolorowe i łatwe do przygotowania danie. Wystarczy, że w domu znajdziesz: 2 bataty, ząbek czosnku, 150 g gotowanej ciecierzycy, 80 g szpinaku, pół świeżego pomidora, 100 g fety, oliwę oraz jogurt naturalny. Bataty kroimy na pół, doprawiamy przyprawami oraz skrapiamy oliwą. Ułożone na blasze wstawiamy do piekarnika (200°C ) na ok. 50 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy według swoich preferencji. Smażymy ok. 2 minuty, po czym dodajemy szpinak oraz pomidory i gotujemy przez kolejne 2 min. Gotowe bataty wyjmujemy, wybieramy z nich miąższ, dodajemy do patelni i mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na bataty, obkładamy fetą. Następnie przypiekamy w piekarniku przez około 7 minut. Po upieczeniu podajemy z naturalnym jogurtem.

Trendy Farsz Wegetariański

Jesteś trochę leniwy? Nie chce Ci się wymyślać czy przygotowywać farszu do przyrządzanych potraw? Jest na to łatwy i wygodny sposób. W sklepach spożywczych można zakupić gotowe farsze. Przykładowym takim produktem jest Trendy Farsz Wegetariański firmy Melvit. Posiada on niezwykłe połączenie 7 składników, tj.: prażonej kaszy gryczanej, kaszy owsianej, cukinii, zielonej soczewicy, marchewki, cebulki oraz grzybów leśnych. Jest on łatwy w przyrządzeniu – wystarczy 17 minut, by mieszankę ugotować z dodatkiem soli. Można go zastosować jako farsz do pierogów, zapiekanek czy krokietów jak również jako nadzienie do wyżej wymienionych dań.

Show Full Content
Close

NEXT STORY

Close

Corizon niezawodny podkład reaktywny- ułatwia walkę z rdzą

27 lutego 2019
Close