19 lipca 2019

Zdecydowana większość osób pije duże ilości czarnej herbaty, podczas gdy na przykład biała jest praktycznie nieużywana w Polsce. Tymczasem poszczególne gatunki herbat mają bardzo cenne właściwości.

Herbata czarna i zielona – najpopularniejsze gatunki

Herbata czarna zwykle jest pita do posiłku, zaś zieloną wybierają osoby dbające o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Jest to bardzo dobry wybór. Napar z czarnej herbaty dodaje energii bądź może uspokajać, ale pita w nadmiarze, może powodować kołatania serca ze względu na zawartość kofeiny. Zielona herbata zaś to samo zdrowie. Bogata we flawonoidy i antyutleniacze, jest uznawana za źródło zdrowia i młodości w Chinach. Jej zaletą jest łagodny smak, który nie wymaga słodzenia, a przy tym można ją znaleźć w różnych wariantach smakowych. Warto pić jej jak najwięcej, ograniczając na jej rzecz herbatę czarną.

rodzaje herbat

Herbata czerwona – zabójca tłuszczu

Godnym polecenia gatunkiem jest też czerwona herbata. Jest ona dobrze znana zwłaszcza osobom odchudzającym się, gdyż przyspiesza spalanie tłuszczu. Poprawia też jednak trawienie i pracę wątroby oraz również jest bogata we flawonoidy, pić ją więc mogą i powinni wszyscy. Jest mniej popularna niż herbata czarna i zielona, ale kupić można ją bez trudu i nie jest droga. Jej zaletą jest fakt, że można przyrządzać z niej napar wielokrotnie, za każdym razem odkrywając jej inne właściwości. Niektórzy muszą jednak przyzwyczaić się do jej charakterystycznego, “podziemnego” aromatu i smaku, który wynika ze szczególnego procesu fermentacji zachodzącego w wilgotnym i ciemnym środowisku

Show Full Content
Close

NEXT STORY

Close

Niepozorny element, poważne szkody. Zadbaj o filtr powietrza

14 marca 2019
Close