Popularność diet opartych na spożywaniu dużej ilości białek doprowadziła do demonizowania węglowodanów. Przypisywano im niekorzystny wpływ na zdrowie, wagę i wygląd. Po kilku latach ponownie przydzielono im miejsce na talerzu.
Zdrowe węglowodany
Stosując odżywianie węglowodanowe, należy spożywać dużo węglowodanów, ale zdrowych, czyli warzyw, owoców oraz tych, które posiadają niski indeks glikemiczny. Węglowodany złożone są źródłem błonnika i skrobi opornej, co gwarantuje utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Istotne jest zredukowanie białego cukru rafinowanego (słodycze, słodkie napoje gazowane, produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy) oraz produktów bogatych w białą mąkę (chleb, makarony). Dieta uboga w białko a bogata w zdrowe węglowodany zapewnia wystarczającą ilość wszystkich składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródła zdrowych węglowodanów
W celu zdrowego odżywiania należy wybierać dużo węglowodanów spośród takich produktów jak: brązowy ryż, razowy makaron, pełnoziarniste pieczywo, roślin strączkowe, warzywa, owoce, płatki owsiane.
Źródła zdrowych węglowodanów
W celu zdrowego odżywiania należy wybierać dużo węglowodanów spośród takich produktów jak: brązowy ryż, razowy makaron, pełnoziarniste pieczywo, roślin strączkowe, warzywa, owoce, płatki owsiane.
Dieta uboga w białko – zalety
Ograniczenie posiłków białkowych do 1-2 w ciągu dnia, a zwiększenia ilości zdrowych węglowodanów na talerzu daje dużo energii w życiu codziennym i przy uprawianiu sportu, szybkie i długo utrzymujące się uczucie sytości, redukuje problemy układu trawiennego (wzdęcia), kończą się problemy z cerą (spowodowane np. spożywaniem zbyt dużej ilości nabiału), a redukcja cukru rafinowanego wygładza zmarszczki i ujmuje lat.
You must be logged in to post a comment.