Jesień i zima to pory roku, które potrafią wywołać w ludziach skrajne emocje. Część z nich dostrzega w kolorowych liściach czy iskrzącym się śniegu niesamowity urok, z kolei część osób walczy w tym okresie z sennością, brakiem sił witalnych – słowem z jesienno-zimową chandrą. Niezaprzeczalny jest jednak fakt, że zarówno jedni, jak i drudzy w okresie jesieni i zimy doceniają chwile relaksu, które przyznajmy to głośno, „smakują” najlepiej z kubkiem gorącej, aromatycznej kawy w ręku! Chwil spokoju niestety nie możemy Wam zapewnić, ale możemy zagwarantować najlepszej jakości kawę ziarnistą i podać nasze sprawdzone przepisy na pyszny jesienno-zimowy napar, z którym te cudowne momenty łapania dystansu do świata będą jeszcze przyjemniejsze!
Aromatyczna i rozgrzewająca kawa z przyprawami korzennymi
Jeżeli w okresie jesienno-zimowym stawiasz na napoje, które mają właściwości rozgrzewające, to kawa z przyprawami korzennymi będzie idealnym wyborem. Pierwszym krokiem jest zaparzenie czarnej kawy. Możesz to zrobić, wykorzystując stary i już nieco zapomniany sposób gotowania kawy w garnuszku lub też korzystając z kawiarki czy ekspresu do kawy, wykorzystując w tym przypadku funkcję espresso. Do tak przygotowanej bazy dodaj swoje ulubione przyprawy korzenne w ilości odpowiadającej Twoim preferencjom. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku: cynamon, goździki, imbir oraz kardamon. Jeżeli chcesz dodać kawie nutę słodkości, wykorzystaj miód bądź cukier. Możesz dodać również spienione mleko, aczkolwiek najlepszy aromat i smak ma czarna kawa z przyprawami korzennymi. Tak przygotowany aromatyczny napar warto zabrać ze sobą w kubku termicznym na popołudniowy spacer np. po lesie!
Cafe Mocha, czyli kawa z dodatkiem czekolady!
Kolejna propozycja, która sprawdzi się idealnie podczas długich wieczornych rozmów z przyjaciółką to Cafe Mocha, czyli kawa z dodatkiem czekolady! Sposób jej przygotowania jest niezwykle prosty, a smak zachwyci nawet największego sceptyka kawy. Wystarczy podgrzać mleko i rozpuścić w nim kilka kostek ulubionej czekolady – deserowej, mlecznej czy białej, wybór należy do Ciebie. Tak przygotowaną mieszankę mleczno-czekoladową przelej do kubka czy filiżanki i powoli dodawaj do niej zaparzone espresso. Napój możesz wykończyć pianką z mleka lub bitą śmietaną i posypką ze startej czekolady, pokruszonych herbatników czy brązowego cukru. Dla osób poszukujących niezwykłych połączeń smakowych ciekawą propozycją może być posypka z pieprzu cayenne!
Kawa z pomarańczą – nietuzinkowy smak, który warto wypróbować
Jest to propozycja, która nie każdemu przypadnie do gustu, ale warto spróbować i przekonać się, czy takie połączenie smaków jest dla Ciebie przyjemne. Do ulubionej filiżanki, szklanki czy kubka wrzuć grubszy plasterek pomarańczy, zalej go espresso z ekspresu do kawy lub kawiarki, a całość wykończ dodatkiem mleka (możesz użyć także tzw. mleka roślinnego) i bitą śmietaną. Jeżeli lubisz słodkie kawy, możesz również użyć słodzika w postaci miodu czy brązowego cukru. Całość niech zwieńczy dekoracja z plasterka pomarańczy!
Kawa z mlekiem imbirowym – kwintesencja zimowej aury
Jeżeli należysz do osób, które lubią intensywny smak kawy, w mroźne popołudnie polecamy wypróbować kawę z mlekiem imbirowym. Jej zaletą jest nie tylko mocny, aromatyczny smak, ale również właściwości rozgrzewające, a cały sekret leży w imbirowej, mlecznej piance, która z dodatkiem miodu przypadnie do gustu nawet dzieciom! Jak przygotować ten zimowy rarytas? W garnuszku ugotuj tyle mleka, ile potrzebujesz zazwyczaj do kawy. W trakcie gotowania dodaj do niego świeży, pokrojony na małe kawałeczki imbir. Tak przygotowane mleko pozostaw do przestygnięcia, przygotowując w tym czasie espresso (np. z kawy ziarnistej w ekspresie do kawy). Gdy mleko nieco się wystudzi, ubij je na piankę z pomocą spieniacza, dodaj do kawy i posyp kakao lub startą czekoladą. Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich kaw, możesz gotujące się mleko z imbirem osłodzić naturalnym miodem.
Kawa piernikowa, idealny wybór na Boże Narodzenie
Zapach i smak piernika to niejako symbol Bożego Narodzenia. Dlaczego więc nie wykorzystać go w świątecznej kawie? Piernikowy rarytas możesz przygotować na bazie espresso, ale także kawy rozpuszczalnej. Aby go przygotować, w pierwszej kolejności podgrzej dwie łyżeczki naturalnego miodu, aż zrobi się rzadki. Wówczas dodaj do niego jedną łyżeczkę gotowej przyprawy do piernika lub domowej mieszanki przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru, mieszając do momentu połączenia się składników. W kolejnym kroku podgrzej jedną szklankę mleka i za pomocą spieniacza zrób z niego mleczną piankę. Do przygotowanej kawy dodaj miód z przyprawami, wymieszaj, dolej spienione mleko, a wierzch posyp cynamonem. Voilà, Bożonarodzeniowa kawa gotowa!
Jaka kawa dla Ciebie będzie najlepsza?
Na to pytanie musisz już odpowiedzieć sobie sam, próbując różnych rodzajów czy mieszanek kaw ziarnistych, mielonych czy rozpuszczalnych, aby wybrać ten jeden typ, który idealnie trafi w Twoje gusta. Ich szeroki wybór odnajdziesz niezmiennie w SklepKawa, w którym możesz liczyć na specjalistyczne doradztwo. Dla nas kawa to nie zwykły napój, to rytuał relaksu, do którego zapraszamy również Ciebie!