17 sierpnia 2019

Ze wszystkich stron jesteśmy upominani, że w ciągu dnia spożywamy zdecydowanie za mało warzyw i owoców, jednocześnie też dietetycy i fani ekologii wypominają nam, że nie jemy tych, pochodzących z bio upraw. Dzięki szeroko zakrojonej akcji nie tylko marketingowej, ale i tej prozdrowotnej, rynek spożywczy oferuje nam coraz więcej pokarmów bio, pochodzących ze sprawdzonych źródeł, dlatego też warto z nich korzystać.

Bio czyli jakie?

Sklepy ze zdrową żywnością mnożą się jak grzyby po deszczu, z każdej strony nawołując do kultywowania trendu bio. Część z nas pewnie jeszcze zastanawia się, o co tak w ogóle chodzi w zdrowej żywności z certyfikatem?

Owoce i warzywa z certyfikatem świadczą o ich szczególnej uprawie, pozbawionej wszelkiego rodzaju środków chemicznych, które mają powodować ich szybszy wzrost i dojrzewanie. Tak więc, sklepy ze zdrową żywnością oferują nam produkty pochodzące z pewnych źródeł, które nie są wielokrotnie opryskiwane toksycznymi chemikaliami (nawozami), przez co też mają dużo większą wartość odżywczą.

zdrowe warzywa i owoce z ogrodu

Sklepy ze zdrową żywnością a certyfikat bio

Promowanie świadomych, zdrowych wyborów odbiło się szerokim echem, dzięki czemu już nawet w supermarketach znajdziemy stoiska oferujące nam zdrową żywność. Coraz więcej procentów gwarantuje, że ich np. owoce i warzywa pochodzą z bio upraw, co też w dobie Internetu można dziś już bardzo łatwo sprawdzić. Kupując produkty na małych straganach, zwykle też już jesteśmy zapewniania, że w trakcie ich uprawy nie stosowano sztucznych nawozów, dlatego bez obaw możemy wybierać małe targi jako docelowe miejsce naszych zakupów.

Show Full Content
Close

NEXT STORY

Close

Kiper – zawód marzeń

14 września 2018
Close