19 kwietnia 2019

Ze wszystkich stron jesteśmy upominani, że w ciągu dnia spożywamy zdecydowanie za mało warzyw i owoców, jednocześnie też dietetycy i fani ekologii wypominają nam, że nie jemy tych, pochodzących z bio upraw. Dzięki szeroko zakrojonej akcji nie tylko marketingowej, ale i tej prozdrowotnej, rynek spożywczy oferuje nam coraz więcej pokarmów bio, pochodzących ze sprawdzonych źródeł, dlatego też warto z nich korzystać.

Bio czyli jakie?

Sklepy ze zdrową żywnością mnożą się jak grzyby po deszczu, z każdej strony nawołując do kultywowania trendu bio. Część z nas pewnie jeszcze zastanawia się, o co tak w ogóle chodzi w zdrowej żywności z certyfikatem?

Owoce i warzywa z certyfikatem świadczą o ich szczególnej uprawie, pozbawionej wszelkiego rodzaju środków chemicznych, które mają powodować ich szybszy wzrost i dojrzewanie. Tak więc, sklepy ze zdrową żywnością oferują nam produkty pochodzące z pewnych źródeł, które nie są wielokrotnie opryskiwane toksycznymi chemikaliami (nawozami), przez co też mają dużo większą wartość odżywczą.

zdrowe warzywa i owoce z ogrodu

Sklepy ze zdrową żywnością a certyfikat bio

Promowanie świadomych, zdrowych wyborów odbiło się szerokim echem, dzięki czemu już nawet w supermarketach znajdziemy stoiska oferujące nam zdrową żywność. Coraz więcej procentów gwarantuje, że ich np. owoce i warzywa pochodzą z bio upraw, co też w dobie Internetu można dziś już bardzo łatwo sprawdzić. Kupując produkty na małych straganach, zwykle też już jesteśmy zapewniania, że w trakcie ich uprawy nie stosowano sztucznych nawozów, dlatego bez obaw możemy wybierać małe targi jako docelowe miejsce naszych zakupów.

Show Full Content
Close

NEXT STORY

Close

Węglowodany już nie takie straszne

10 grudnia 2018
Close