Naturalny suplement diety znany od niedawna i wspomagający odchudzanie. Nie przekonują jego walory smakowe, za to przypisuje się mu wiele pozytywnych cech działających na organizm człowieka. Jak to jest naprawdę z zieloną kawą?
Cecha charakterystyczna zielonej kawy
Kawa zielona znana jest od mniej więcej 5 lat. Różni się od normalnej kawy tym, że nie przeszła jeszcze procesu palenia i zawiera kwas chlorogenowy. Jest on bardzo nietrwały i w procesie wypalania kawy ulega degradacji i rozkłada się na dwa inne kwasy.
Cecha charakterystyczna zielonej kawy
Kawa zielona znana jest od mniej więcej 5 lat. Różni się od normalnej kawy tym, że nie przeszła jeszcze procesu palenia i zawiera kwas chlorogenowy. Jest on bardzo nietrwały i w procesie wypalania kawy ulega degradacji i rozkłada się na dwa inne kwasy.
Właściwości zielonej kawy
Poprzez redukcję wchłaniania cukrów do organizmu kawa zielona wspomaga proces odchudzania, gdyż organizm jest wtedy zmuszony do używania własnych zasobów tłuszczowych w celu pozyskania energii. Dodatkowo przypisuje się tej kawie działanie redukujące cellulit, poprawiające krążenie krwi, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe oraz właściwości przeciwzapalne. Dzięki obecności polifenoli ma trzy razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata. Wspomina się również o pozytywnym działaniu w przypadku arteriosklerozy czy kamieni żółciowych.
Sposób parzenia
Odpowiednią ilość kawy (2-3 łyżki) zalać ok.300 ml wody o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Kawa zielona nie zachwyca smakiem, jednak przy dłuższym czasie zaparzania może zaskoczyć lekko słodkawą nutą. Najlepiej w celu uzyskania lepszego smaku, zmieszać po prostu zieloną i czarną kawę i w ten sposób uzyskać zadowalający smak.
Za odchudzające działanie zielonej kawy jest odpowiedzialny kwas chlorogenowy. Dla osób, które chcą skorzystać z dobroczynnego działania tej kawy, a nie są w stanie pogodzić się z jej smakiem, są na rynku kapsułki, zawierające zieloną kawę.
You must be logged in to post a comment.